SZTUKA CODZIENNOŚCI | Cukier krzepi! Opowieść o słodzeniu i serwowaniu cukru
O tym że „cukier krzepi” przekonywał Związek Cukrowników Polskich od 1931 roku sloganem autorstwa Melchiora Wańkowicza. Dzisiaj uważany za „białą śmierć” dawniej uchodził za lekarstwo, traktowano go także jako luksusową przyprawę, ponieważ był bardzo drogi… Kiedy w końcu trafił na stoły, wymyślono naczynia do jego podawania – cukiernice. Początkowo były to zamykane na kluczyk metalowe pudełka… Zapraszamy na opowieść o tym, jak zmieniał się stosunek do cukru i jego podawania w kolejnych stuleciach.
—————————————————————————————————————————–
Data: 5 kwietnia
Godzina: 13:00
Miejsce: Muzeum Sztuk Użytkowych w Zamku Królewskim w Poznaniu
Bilety: 10 zł
Prowadzenie: Renata Sobczak-Jaskulska
—————————————————————————————————————————–
Sztuka Codzienności to umiejętność celebrowania życia – zanurzenie się w pięknie powtarzalności i przemiana zwykłych aktywności w niezwykłe doświadczenia.
Możemy nauczyć Cię tej sztuki podczas cyklu wykładów o przedmiotach, które od wieków wnoszą piękno do codziennego życia.
Wzbogaćmy naszą codzienność z zainteresowaniem przyglądając się przeszłości i uważnie obserwując teraźniejszość.